Mindset

Mindset in een notendop: mindset is de manier waarop je denkt. Mindset is de manier waarop je reageert op problemen die je tegenkomt. Mindset wil zeggen: kan ik op een op groei gerichte manier reageren op de dingen die op mijn pad komen? Of om het nog eenvoudiger te zeggen: mindset is of je een glas als halfvol ziet of als halfleeg. Belangrijk om te weten bij mindset is dat je altijd een keuze hebt: je kunt altijd kiezen voor de positieve verhaal of voor het negatieve. Dat betekent dat je zelf aan kunt sturen welke gedachte je kiest. Ben je je daar van bewust, dan kun je eigenlijk in alle situaties kiezen voor het leren van nieuwe dingen in plaats van te besluiten dat je iets op dat moment niet kunt en dus wel nooit zal leren.

De belangrijkste ingrediënten voor zo’n op groei gerichte mindset zijn creativiteit en doorzettingsvermogen. Heeft je kind dit in huis, dan zal het nu maar ook in de toekomst tegenslagen ombuigen in een uitdaging. Juist voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong is dit erg belangrijk. Omdat ze een hoog IQ hebben maakt creativiteit vaak al deel uit van hun arsenaal aan mogelijkheden. Door hen al jong te leren doorzetten geven we hen een belangrijk cadeau: de kans op een op groei gerichte blik. De kans om zich te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen.

Slim zijn en mindset

Een veelgemaakte fout van ouders is om hun kind al jong de boodschap mee te geven dat ze slim zijn. Waarom wordt dit hier benoemd als fout? Omdat het juist deze uitspraak is die op termijn kan leiden tot een vast mindset en niet op groei gerichte mindset. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een groep kinderen te horen krijgt dat ze heel slim zijn en een opdracht dus wel goed zullen maken slechter presteren dan kinderen die te horen hebben gekregen dat ze goed hun best hebben gedaan. Kinderen zullen altijd bereid zijn om te proberen. En je kunt altijd beter je best doen dan je deed. Aan slim zijn kun je niet zoveel veranderen. Ja, dat kan wel, maar voor een kind is het nogal ingewikkeld om slimmer te gaan zitten zijn dan de vorige keer. Ik zou niet weten hoe je dat doet. Kinderen ook niet. Dit is ook precies de reden dat de kinderen die als slim werden bestempeld niet de neiging hadden om iets moeilijkers te proberen. De angst dat de grens van hun slimheid aangetoond zou worden was hen te link.

Dit betekent dat we als ouders en opvoeders heel veel voor onze kinderen kunnen betekenen door hen niet iedere keer te wijzen op hun slimheid, maar op hun doorzettingsvermogen, door hen te prijzen om het proberen van iets, om hen te sturen op het proces ergens heen en niet alleen op de uitkomst ervan.  Het betekent ook dat we mildheid naar onszelf moeten betrachten. Hoe reageer je als je een fout maakt? Kraak je jezelf af of kun je erom lachen? Hoe reageren we als er iets mis gaat? Raken we compleet in de stress of zijn we in staat om een andere oplossing te bedenken? Door je eigen houding goed onder de loep leggen en deze bij te sturen (hoe moeilijk dat soms ook kan zijn) geven we een voorbeeld aan onze kinderen waarin ze kunnen en mogen groeien.

The power of YET of de kracht van ‘NOG niet’.

Boek: Mindset, de weg naar een succesvol leven – Carol S. Dweck

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Fixed mindset growth