Begeleiding

Hoe begeleid je een kind met een ontwikkelingsvoorsprong?

Totdat het kind ongeveer drie jaar is heeft hij het vaak nog wel naar z’n zin op de opvang. Daarna kan de animo duidelijk afnemen. Er zijn steeds minder kinderen beschikbaar waarmee dit kind op z’n eigen niveau kan spelen en praten. Zijn ontwikkelingsgelijken zitten inmiddels allemaal op de basisschool en nogal wat hoogbegaafde kinderen snappen niet dat zij daar nog niet heen mogen.

Zij zien steeds vaker dat kinderen die minder goed kunnen praten dan zijzelf naar de basisschool gaan. Aan het kind wordt uitgelegd dat hij moet wachten tot hij groot genoeg is.

  • Blijf altijd alert en gebruik je volgsysteem om te kunnen signaleren (observeer vaker als er twijfels zijn). Kijk goed naar de spelbetrokkenheid van het kind: doet het mee voor de vorm of is het echt geïnteresseerd?
  • Blijf in gesprek met ouders en overleg met hen waar de interesse van het kind naar uitgaat, zodat je daar op aan kunt sluiten.
  • Kijk in de groepen om je heen of daar ontwikkelingsgelijken zijn, waarmee het kind op niveau kan spelen.
  • Kijk naar de ontwikkelingsgebieden die wellicht minder ontwikkeld zijn en die door het kind ontweken worden (bijvoorbeeld de executieve functies).
  • Wees niet bang om ‘te moeilijke activiteiten’ aan te bieden: je komt tegemoet aan een vraag en kan de zone van naaste ontwikkeling ook voor dit kind aanspreken. Er zijn evt. methodes, die je aan kunt schaffen, zodat deze activiteiten je aangereikt worden.
  • Maak een plan van aanpak altijd samen met de ouders!!